LINK

Inhoud Handleiding HTML
Overzicht elementen



Van het LINK element worden de volgende attributen beschreven: HREF, HREFLANG, TARGET, REL, REV, TYPE, MEDIA, TITLE en CHARSET.

De beschrijving van de attributen STYLE, CLASS, ID, LANG en DIR is opgenomen in het onderdeel Algemene attributen.

Een overzicht van attributen, die betrekking hebben op het uitvoeren van een script bij het optreden van een bepaalde gebeurtenis, wordt gegeven in het onderdeel Gebeurtenis-attributen.

Het gebruik van het LINK element wordt toegelicht in de onderdelen Structuur document en Style sheets in de Handleiding HTML.


LINK


HTML 2.0
NN 4.0
MSIE 3.0
OP 3.5
Met het LINK element wordt een relatie gelegd tussen het huidige document en een andere bron (bijvoorbeeld een ander document). Het heeft onder andere zijn toepassing bij Cascading Style Sheets, waar het aangeeft welk extern stijlblad gebruikt moet worden. Het LINK element kan ook informatie bevatten, welke gebruikt wordt door zoekmachines. Tenslotte kan met behulp van het LINK element automatisch een knoppenbalk gegenereerd worden voor het document. Deze laatste mogelijkheid wordt echter door de belangrijkste browsers niet ondersteund.
De opbouw is:

<LINK>

Het LINK element heeft alleen attributen en geen inhoud. Een beëndiging is daarom niet toegestaan. Het moet geplaatst worden in de head van een document.
HREF


HTML 2.0
NN 4.0
MSIE 3.0
OP 3.5
Met het HREF attribuut wordt bepaald met welke bron een relatie gelegd moet worden.
De opbouw is:

<LINK HREF="URI">

De URI (Uniform Resource Identifier) heeft de volgende opbouw:

http://host/path

Host specificeert het adres van de server, waarop zich de gevraagde bron bevindt. Het kan een IP-adres zijn, maar meestal is het de naam van de machine. Een machinenaam (ook wel domeinnaam) bestaat uit meerdere delen gescheiden door een punt, begint vaak met "www" en eindigt met een landcode (bijvoorbeeld "nl", "be", "uk") of de vooral in de Verenigde Staten gebruikte code voor de sector (bijvoorbeeld "com" voor commerciële instellingen en "org" voor non-profit organisaties).
Path geeft aan hoe de gevraagde bron op de server gevonden kan worden: bijvoorbeeld in welke directory en onder welke bestandsnaam.

Het is niet altijd nodig een complete URI op te nemen. Als de gevraagde bron zich op de lokale server bevindt, dan volstaat de volgende URI:

path
HREFLANG


HTML 4.0
NN -
MSIE -
OP -
Met het HREFLANG attribuut wordt gebruikt om aan te geven wat de taal is van de bron waarnaar verwezen wordt.
De opbouw is:

<LINK HREFLANG="waarde">

Als waarden zijn onder meer de volgende taalcodes mogelijk: "nl" (Nederlands), "en" (Engels), "en-US" (US Engels), "fr" (Frans), "de" (Duits), "it" (Italiaans) en "es" (Spaans).
TARGET


HTML 4.0
NN -
MSIE -
OP -
Het TARGET attribuut kan gebruikt worden om de browser de URI te laten openen in een frame met een bepaalde naam, of indien die naam niet bestaat, in een nieuw venster.
De opbouw is:

<LINK TARGET="naam">

De naam van een frame wordt gedefinieerd via het NAME attribuut van het FRAME of het IFRAME element.
De naam moet beginnen met een hoofdletter of een kleine letter (A-Z of a-z). De browser moet een naam die begint met een ander karakter negeren. Een uitzondering geldt enkele voor-gedefinieerd framenamen, die beginnen met een underscore:
  • TARGET="_top"
    De URI wordt niet geopend in het frame waarin het aangeklikt wordt, maar in het hele venster van de browser.
  • TARGET="_self"
    De URI wordt altijd geladen in het frame waarin het aangeklikt is, ook als via het BASE element een andere vensternaam opgegeven is.
  • TARGET="_parent"
    De URI wordt geopend in de "parent" van het huidige frameset. Dat is het frameset van waaruit het huidige frameset is geopend. Juister gezegd: het huidige frameset wordt vervangen door het in de URI genoemde bestand. Indien er geen voorgaand frameset is, werkt deze naam als _self.
  • TARGET="_blank"
    De URI wordt altijd geopend in een nieuw venster van de browser.
Indien een naam opgegeven wordt die nergens is gedefinieerd, dan wordt de URI geopend in een nieuw venster.

Volgens HTML 4.0 is de naam case-insensitive, dat wil zeggen dat geen onderscheid gemaakt wordt tussen hoofd- en kleine letters. In de praktijk maken alle belangrijke browsers dat onderscheid echter wel en moet je er dus voor zorgen dat je zowel in het TARGET attribuut als in het NAME attribuut van het FRAME of het IFRAME element exact dezelfde naam gebruikt.
REL


HTML 4.0
NN 4.0
MSIE 3.0
OP 3.5
Met het REL attribuut wordt aangegeven wat voor soort relatie het huidige document met de via het HREF attribuut gedefinieerde bron heeft.
De opbouw is:

<LINK REL="waarde">

Mogelijke waarden zijn onder meer:
  • stylesheet: geeft (in combinatie met het TYPE attribuut) aan dat het gaat om een verwijzing naar een extern stijlblad
  • alternate stylesheet: geeft (in combinatie met de attributen TYPE en TITLE) aan dat het gaat om een verwijzing naar een alternatief extern stijlblad
  • alternate: geeft een alternatieve versie voor het huidige document aan (bijvoorbeeld in combinatie met het HREFLANG attribuut een versie in een andere taal)
  • start: verwijst naar het eerste document in een verzameling documenten en kan gebruikt worden ten behoeve van zoekmachines
Daarnaast is er een aantal waarden dat betrekking heeft op een automatische gegenereerde knoppenbalk. Enkele voorbeelden zijn:
  • home: verwijst naar de beginpagina van de site
  • copyright: verwijst naar een document met copyright informatie
  • contents: verwijst naar een document met de inhoudsopgave van de site
  • prev: verwijst naar het vorige document in een reeks documenten
  • next: verwijst naar het volgende document in een reeks documenten
Door de meeste browsers wordt de automatische gegenereerde knoppenbalk niet ondersteund. Een uitzondering is de veel op Unix-systemen gebruikte, tekst-geörienteerde browser Lynx. Deze plaatst bovenaan de pagina een niet grafische knoppenbalk.
Van de overige waarden wordt alleen "stylesheet" ondersteund door verschillende browsers.

De waarde is case-insensitive (er wordt geen onderscheid gemaakt tussen hoofdletters en kleine letters).
REV


HTML 4.0
NN -
MSIE -
OP -
Met het REV attribuut wordt aangegeven wat voor soort relatie de via het HREF attribuut gedefinieerde bron met het huidige document heeft (reverse relationship).
De opbouw is:

<LINK REV="waarde">

Een mogelijke waarde is made, waarmee aangegeven wordt wie de maker van het document is. Meestal gebeurt dat in de vorm van een mailto-URI.
De waarde is case-insensitive (er wordt geen onderscheid gemaakt tussen hoofdletters en kleine letters).
TYPE


HTML 4.0
NN 4.0
MSIE 3.0
OP -
Het TYPE attribuut wordt gebruikt, om het Internet Media (MIME) type van de bron waarnaar verwezen wordt te definiëren.
De opbouw is:

<LINK TYPE="waarde">

Het TYPE attribuut moet in ieder geval gebruikt worden als het gaat een verwijzing naar een extern stijlblad. De belangrijkste waarde is op dit moment text/css voor Cascading Style Sheets. Voor de alleen door Netscape Navigator 4.0 ondersteunde JavaScript Style Sheets is het type text/jss. In de toekomst kunnen er meer typen Style Sheets bij komen.
MEDIA


HTML 4.0
NN -
MSIE 4.0
OP 3.5
Met het MEDIA attribuut kan aangegeven worden dat de stijlregels betrekking hebben op de weergave van het document door een bepaald apparaat.
De opbouw is:

<LINK MEDIA="waarde">

De belangrijkste waarden zijn:
  • screen: bedoeld voor weergave zonder pagina-indeling op een computerscherm (de standaardwaarde)
  • print: bedoeld voor weergave in pagina-opmaak bij het afdrukken of als print-preview
  • aural: bedoeld voor weergave door een spraak-synthesizer
  • braille: bedoeld voor weergave door een braille-apparaat
  • all: bedoeld voor weergave door alle apparaten.
Overige waarden zijn tty, tv, projection en handheld.
Er kunnen meerdere waarden opgegeven worden, gescheiden door een komma.
Indien naast of in plaats van screen één of meer andere waarden opgenomen worden, geeft Netscapa Navigator 4 de in het stijlblad opgenomen stijlen niet weer.
TITLE


HTML 2.0
NN -
MSIE -
OP -
Wanneer het LINK element verwijst naar een extern stijlblad of een alternatief document, dan geeft het TITLE attribuut een naam aan het stijlblad of het document. Dat maakt het de gebruiker mogelijk te kiezen uit meerdere door de auteur gemaakte stijlen of alternatieve documenten.
De opbouw is:

<LINK TITLE="waarde">
CHARSET


HTML 4.0
NN -
MSIE -
OP -
Met het CHARSET attribuut kan worden aangegeven, wat de karaktercodering is van de bron waarheen het HREF attribuut verwijst. Een karaktercodering is een methode voor het omzetten van een reeks bytes (welke de server verstuurt) in een reeks karakters (welke de browser kan weergeven op het scherm).
De opbouw is:

<LINK CHARSET="waarde">



  Inhoud Handleiding HTML   Index   Overzicht elementen


De gebruikte style sheets voldoen aan CSS 2 Dit document voldoet aan HTML 4.01 Laatste wijziging 25 juli 2000
Copyright © 1995-2000 Hans de Jong